nl en fr

Wel of geen rokken bij schooluniformen in Spanje

MADRID – Er is weer een discussie losgebarsten in Spanje wat betreft de schooluniformen en met name de rokken die de meisjes verplicht moeten dragen op school. Op zogenaamde ‘concertado’ semi-privé scholen en private ‘colegios’ scholen worden nog steeds schooluniformen gedragen. Daarbij wordt in bijna alle gevallen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes door middel van rokken en broeken, iets dat volgens velen te sexistisch is en niet meer van deze tijd.

Op veel semi-privé scholen en private scholen is het voor de kinderen verplicht om een schooluniform te dragen. Dat systeem wordt op de meeste publieke scholen in Spanje niet meer gebruikt (al zijn er nog enkele uitzonderingen).
Schooltypes
Er zijn in Spanje verschillende schooltypes: de ‘colegios públicos’ ofwel openbare scholen, ‘colegios concertados’ ofwel particuliere scholen gefinancierd door de staat (semi privé) en de ‘colegios privados’, particuliere scholen die uiteraard duurder zijn voor de ouders maar niet altijd beter.

Volgens de laatste gegevens gaat ongeveer 68% van de schoolkinderen in Spanje naar de openbare scholen terwijl 26% naar de particuliere scholen die betaald worden door de staat gaat en zo’n 6% van de schoolkinderen naar particuliere scholen gaat.
De laatste jaren is er eigenlijk nog een vierde type bijgekomen, te weten de ‘colegios internacionales’ ofwel internationale scholen waar meestal in het Engels les wordt gegeven en waar vaak buitenlandse kinderen (maar niet altijd) op school zitten.

Uniformen
Traditioneel zijn schooluniformen conservatief, bescheiden en somber van kleur en heeft dat met de katholieke kerk te maken. Jongensuniformen bestaan vaak uit een zwarte/grijze broek en een lichtgekleurd overhemd met stropdas. Meisjesuniformen bestaan doorgaans uit een bloes die gedragen wordt in combinatie met een rok. Meestal verschillen de kleuren en combinaties per school.

Seksespecifieke uniformen zijn echter steeds meer een twistpunt in Spanje waarbij sommige scholen studentes toestaan om te kiezen tussen een rok of broek terwijl jongens een broek moeten dragen.

Twee jaar geleden werd er in Spanje in het parlement reeds een initiatief aangenomen waarbij meisjes de vrije keuze zouden moeten hebben wat betreft het dragen van een rok of broek maar tot nu toe is dit nog niet ingevoerd in Spanje.

Veel meisjes op scholen zijn nu aan het rebelleren waarbij ze broeken naar school dragen terwijl dat van de schoolleiding niet mag en het dragen van een rok verplicht is. De meisjes worden in alle gevallen gesteund door hun ouders en ook mannelijke medestudenten die in sommige gevallen als protest in een rok naar school gaan.

voor en tegen schooluniformen
Terwijl er steeds meer opstand komt tegen het verplicht dragen van een rok voor meisjes, is er ook nog de situatie van transgender kinderen waarbij het dragen van een rok of broek een moeilijke keuze is. Daarom zijn er reeds veel scholen die zelf beslissen of het voor meisjes is toegestaan een rok of broek te dragen waarbij dit de eigen keuze moet zijn van de meisjes zelf.

Voordelen
Als voordeel van het dragen van schooluniformen wordt vaak het vermijden van ongelijkheid aangehaald. Dat heeft dan hoofdzakelijk te maken met het wel of niet dragen van merkkleding.

Een ander voordeel zou het tijd en comfort verhaal zijn waarbij het tijd bespaart en comfortabeler is om elke ochtend in dezelfde kledij naar school te gaan.

Sommigen menen ook dat er sprake is van een gemeenschappelijke identificatie waardoor kinderen sneller ‘erbij horen’ en minder snel worden uitgesloten, in ieder geval op basis van kleding.

Nadelen
Er zijn echter steeds meer mensen die vinden dat er een valse kijk op de werkelijkheid is waarbij een uniform juist het tegenovergestelde effect van gelijkheid teweeg brengt en leidt tot meer sociale verschillen.

De verplichte rok voor de meisjes wordt door steeds meer ouders en meisjes gezien als seksistisch waarbij dit bijdraagt aan de stereotype verdeling van seksistische rollen.

Daarnaast is men steeds meer tegen de ‘business’ van de schooluniformen waar veel geld mee gemoeid is. Over het algemeen zijn de schooluniformen voor openbare scholen goedkoper dan voor privé scholen maar er zijn enorme verschillen in prijzen. Een basisuniform zal volgens de Nationale Ombudsman in Spanje gemiddeld rond de 64 euro kosten maar op privé scholen loopt dat soms op naar 195 euro.
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 bernard.herbert@gmail.com