nl en fr

Schoolprotest Brits protest tegen ‘genderneutraal’ schooluniform

Meisjes willen meisjes zijn. Onder dat motto demonstreren scholieres van een Britse openbare school sinds eind vorige week voor het recht om rokken te dragen. De buurtpolitie is ingeschakeld om de protesterende meisjes buiten de schoolpoorten te houden en de orde te handhaven.

PATRICK VAN IJZENDOORN10 september 2019, 20:14

Op vrijwel alle Britse scholen hebben meisjes bij hun uniform de keuze tussen broeken of rokken. Sommige scholen staan het jongens ook toe rokken te dragen als ze zich daar prettiger bij voelen. Zo niet op de Priory School in Lewes, een stadje nabij Brighton. Daar heeft schoolhoofd Tony Smith bepaald dat alle leerlingen een uniform met een broek moeten dragen. Het doel is transgenderleerlingen zich beter op hun gemak te laten voelen. Ook zou de school zich zorgen maken over ‘upskirting’, jongens die stiekem foto’s maken onder de rok van meisjes.

De broekverplichting is niet goed gevallen. Meisjes die toch een rok besloten te dragen werden tegengehouden, waarmee hun recht op onderwijs werd geschonden. Volgens de scholieres hebben ze het recht een rok aan te doen als ze dat willen. Bovendien zeiden ze het zonde te vinden uniformen die ze vorig schooljaar nog mochten dragen af te danken, wijzend op de noodzaak met het oog op het klimaat zuiniger met kleren om te gaan. Tientallen ouders, zo meldde de BBC, steunden het protest. “Het is geen genderneutraal uniform, maar een jongensuniform”, stelde een ouder.

‘VERONTRUSTEND’
De affaire kreeg maandag landelijke bekendheid toen Piers Morgan, een oud-leerling van deze openbare school, op de ochtend­televisie zijn verontwaardiging uitsprak over de nieuwe kledingvoorschriften. “Die hele genderneutrale gekte gaat veel te ver”, brieste hij, gevolgd door de dreiging zelf in een rok bij de ingang van zijn alma mater te verschijnen. Het plaatselijke Kamerlid Maria Caulfield bekritiseerde de school eveneens. “Het is verontrustend te zien dat de school meisjes wegstuurt omdat ze een rok dragen, en zelfs de politie inschakelt.”

De school weigert het omstreden beleid aan te passen. “Gelijkheid is erbij gebaat als iedereen, ongeacht geslacht, hetzelfde draagt”, zo luidde een verklaring. Schoolhoofd Tony Smith kreeg steun van de journalist en feminist Harriet Minter. “Ze mogen dan wel het recht willen hebben rokken te dragen, maar dit is nu eenmaal het uniformbeleid”, zo redeneerde ze bij het genoemde tv-programma. Inmiddels hebben 360 scholieren en ouders een petitie getekend tegen het uniformbeleid. Ook worden juridische stappen overwogen.
© 2025 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 bernard.herbert@gmail.com