nl en fr

Na de ‘Visscherskoppen’, nu de ‘Engelen van de zee’

FOTOGRAAF STEPHAN VANFLETEREN PAKT UIT MET TENTOONSTELLING ROND ZEE EN VISSERIJ

OOSTDUINKERKE
In het Navigo Nationaal Visserijmuseum loopt nog tot en met 20 november de tentoonstelling ‘Engelen
van de zee’. Vrijdagavond 24 juni vond op het binnenplein van het visserijmuseum onder grote belangstelling de opening plaats deze merkwaardige tentoonstelling en presentatie van het boek ‘Onze vissers. Het DNA van het Zilte Leven’ plaats. Blikvangers van het hele gebeuren waren de keurig uitgedoste jongeren van zes tot zestien jaar van het Koninklijk Werk Ibis uit Bredene.

DOOR JOSÉ CHAMON

Volksvertegenwoordiger en schepen van Cultuur Rita Gantois gaf de aftrap. Gedeputeerde Guido Decorte wees op de financiële inbreng van de Provincie bij de uitbouw van het museum tot een regionale entiteit, alsook op de forse steun bij de uitgifte van het boek over de Vlaamse vissers. De nieuwe conservator van het visserijmuseum Ineke Steevens en een vertegenwoordiger van de uitgeverij Kannibaal/Hannibal belichtten de uitgave van het boek.
Met de tentoonstelling en het boek legt men het verleden, het erfgoed en de immateriële aspecten van de visserscultuur vast. Ook journalist Martin Heylen, aanwezig op de opening, leverde een tekstbijdrage aan het boek met een portret van zijn belevenissen bij de zeevissers. Daarnaast is het boek doorspekt met quotes uit de typische vissertaal. Het boek bevat ook een audio-cd met daarop een aantal klassieke zeemansliederen gebracht door hedendaagse muzikanten onder wie Roland Van Campenhout, die achteraf met zijn band vanop het podium een optreden verzorgde. “Op de begrafenis van Koning Boudewijn, was ik gepakt bij het zien van een jongen in een witte zeemanskostuum. Een leerling van Koninklijk Werk Ibis, een school in Bredene waar kwetsbare jongeren tussen zes en zestien terechtkunnen. Dit beeld is mij altijd bijgebleven”, opende fotograaf Stephan Vanfleteren zijn toespraak. “De maritieme school biedt hen een thuishaven waar structuur en menselijke warmte voorop staan in de geest van de aloude maritieme traditie, die nu naar een moderne context vertaald wordt. De Ibis werd begin van de vorige eeuw koning Albert I opgericht om het lot van de arme en vaak verwaarloosde weeskinderen uit de lagere sociale klasse van vissersfamilies op te vangen.” “Ik noem mijn tentoonstelling De Engelen van de zee, want zo zie ik hen. Ze zijn op weg naar volwassenheid en engelen staan symbool voor onschuld”, ging Vanfleteren verder. “Daarnaast heb je de religieuze verwantschap, want de visserij was en is nog erg katholiek en gelovig geïnspireerd. Zelf ben ik opgegroeid aan zee, mijn buurman was visser en iets verderop in Spelleplekkeduinen woonde een paardenvisser.”
ZOALS 100 JAAR GELEDEN
Ik ben nog altijd gefascineerd door het maritieme gebeuren en tien jaar geleden maakte ik al een reeks Visscherskoppen. Beelden van oude vissers met gegroefde gezichten, verweerd door water en wind. Nu heb ik net het omgekeerde gedaan. Ik heb kinderen gefotografeerd bij wie alles nog moet beginnen. Ik heb bewust niet gekozen om ze te portretteren met de zee, een schip of hun
klaslokaal op de achtergrond. Ruim 120 leerlingen haalde ik voor de lens, allemaal strak in uniform, met glimmende schoenen. Sommige zijn stoere pubers, anderen zien er fragiel uit, met afgebrokkelde tandjes en velen moeten nog hun te grote jas ontgroeien. Leg er de foto’s bij van de kinderen die honderd jaar geleden al op de schoolbanken bij Ibis zaten en de kijker wordt getroffen door de gelijkenissen.”
Burgemeester Marc Vanden Bussche sloot de plechtige opening - die geleid werd door Ilse Chamon - af door alle leerlingen van Koninklijk Werk Ibis op het podium te roepen. Netjes op een rij, gedisciplineerd en met een militaire groet.
Bijlage
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 bernard.herbert@gmail.com