nl en fr

LEERLINGEN SINT-BAVO VRAGEN STRENGERE KLEDIJREGELS MET BLAZER EN DAS

"Uniform Engelse stijl aub"

SABINE VAN DAMME
Terwijl op verschillende uniformscholen steen en been geklaagd wordt over te strikte regels, vragen de leerlingen van Sint-Bavo net een strenger uniform. De groentjes willen graag een dresscode 'Engelse stijl', met blazer en das.
In Limburg worden ouders opgebeld om 'meer zedige kleding' naar school te brengen voor hun kortgerokte dochters, in Kortrijk krijgt wie niet deftig genoeg is een lange schort. In Gent zijn er drie uniformscholen, waarbij Sint-Bavo het meeste opvalt. Niemand loopt immers per ongeluk volledig in het donkergroen gekleed, wat bij blauw (Sint-Pieters) of grijs (Nieuwen Bosch) wel nog zou kunnen. De streng-katholieke meisjesschool van weleer kijkt intussen al lang niet meer op van mannelijke leerkrachten, en van jongens op school en zelfs op het internaat. Ook qua uniform mocht het allemaal wat losser, maar het zijn de leerlingen zélf die striktere regels vragen. Jaren geleden werd het strenge groen-beleid versoepeld naar groen en beige. Maar dat werd op vraag van de leerlingen al teruggedraaid.

"Nu willen ze zelfs dat het nòg strenger wordt", zegt directrice Hilde Allaert. "De leerlingen vragen om een uniform Engelse stijl, met blazers voor de meisjes en dassen voor de jongens. En ze menen het. Dus heb ik binnenkort afspraak met enkele firma's om te zien wat mogelijk is. Uiteindelijk zullen de leerlingen kunnen stemmen. Het idee past wel in onze filosofie. Wij kiezen voor uniform omwille van de eenheid, we willen alvast aan de kledij geen onderscheid zien tussen rijk en arm. Met een strikt uniform valt dat helemaal weg, terwijl vandaag nog kan gekozen worden tussen merken en modellen."

Echt strikt is het vandaag inderdaad niet. Er is een uniform-blouse voor de meisjes en een hemd voor de jongens, en de witte T-shirts moeten het Sint-Bavo-logo dragen. Maar voor de rest is alles wat donkergroen is goed, ook relatief korte rokjes. "Een echte regel over het aantal centimeters hebben wij niet", zegt Allaert. "De regel is: sober en deftig. De jongens mogen bermuda's dragen, en rokjes mogen best wel boven de knie blijven. Maar het is niet de bedoeling dat - bij wijze van spreken - het ondergoed zichtbaar is voor diegene die achter jou op de trap loopt. Onze leerlingen dragen nogal graag het type rokjes dat je bovenaan kan oprollen. Af en toe moet ik er toch eentje omlaag trekken. Schouders moeten trouwens wel bedekt blijven. Spaghettibandjes en 'marcellekes' mogen niet, ook niet bij 30°."


Snel gekleed
Ook de leerlingen klagen niet over hun uniform. "Als je naar deze school komt, kies je voor uniform, dat weet je", vindt Jeda De Smet (17), die er al haar hele schoolcarrière zit. "Vandaag draag ik een groen kleedje, en dat mag. Zo'n uniform Engelse stijl zou ik wel zien zitten. Dan hoef je 's morgens helemaal niet meer na te denken over wat je gaat aantrekken. En ook de winkels afschuimen op zoek naar iets groen hoeft dan niet meer." Al zal het niet meer voor haar zijn, Jeda zit in het zesde jaar wetenschappen-wiskunde, en zal na dit schooljaar vermoedelijk nooit meer groene kleren kopen.

Marjon Baumon (13), tweede jaar moderne wetenschappen, vindt een strikter uniform dan weer niet nodig. "Ik vind het net leuk dat ik nog kan kiezen welk soort trui ik draag. Ik vind het uniform zoals het nu is wel goed. Op de lengte van de rokjes zijn ze niet streng, ze zijn strenger op blote schouders. Dat willen ze echt niet. De rokjes mogen officieel tot één hand boven de knie, maar zolang het deftig is, is het goed."


© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 bernard.herbert@gmail.com