In uniform? Nederlandse scholieren lijkt het wel wat
Door Gerrit-Jan KleinJan
Een uniform is helemaal zo gek nog niet. Sterker nog, een groeiend aantal havisten en vwo’ers zou het dragen van zo’n pak ‘eigenlijk wel leuk’ vinden.
“De negatieve associatie van uniform met oorlog en bezetting is bij de deze generatie waarschijnlijk nauwelijks nog aanwezig”, denkt Boris Eustatia, directeur van platform voor studie- en carrièrekeuze Qompas.
Het bureau zet al jaren de cijfers op een rij van 4- en 5-havo en 5-en 6-vwo-scholieren en brengt vandaag weer een overzicht naar buiten. De afgelopen acht jaar legde het aan 130.000 scholieren stellingen voor over studiekeuze, carrière en studiehouding.
Een andere verklaring voor de groeiende populariteit van een uniform kan zijn dat het als tegenhanger geldt van individualisering, gaat Eustatia verder. “Een uniform appelleert aan samen en verbinding.” Bijna de helft van de ondervraagde scholieren zegt het ‘eigenlijk wel leuk’ te vinden om een uniform te dragen. Acht jaar geleden zag bijna twee derde een uniform nog helemaal niet zitten.
De stijging wordt vooral veroorzaakt door de meisjes, die steeds enthousiaster lijken te worden voor eenvormige kledij. Eustatia heeft daarom ook nog een verklaring in een heel andere richting. “Een uniform verlaagt keuzestress. Je hoeft je niet meer af te vragen welke outfit je vandaag weer kiest. Iedereen elke dag hetzelfde aan is wel zo makkelijk.”
Toch zijn er ook dingen die bij pubers niet veranderen. Zo ziet een meerderheid van de jongeren al jaren een kantoorbaan niet zitten. Tussen havo en vwo is nauwelijks verschil te zien. “Een kantoorbaan wordt geassocieerd met iets wat ouders doen en is daarom minder aantrekkelijk. Lelijke gebouwen langs de snelweg; daar wil je niet werken.”
In een eerdere versie van dit artikel werd abusievelijk gesproken over schooluniform. Het onderzoek vroeg de scholieren of ze een uniform (niet alleen om op school te dragen, maar bijvoorbeeld ook later in het werk) leuk zouden vinden.